9 Yaş Oyunları Zeka Gelişiminde Etkili mi?

Oyun gibi aktiviteler her yaş grubu ve özellikle çocuklar üzerinde zihinsel, fiziksel gelişimi destekler. 9 yaş zeka oyunları da bu kategoride değerlendirilmelidir. Peki, 9 yaşındaki çocukların zeka gelişiminde oyunların faydaları nelerdir? Özellikle zeka geliştirmeye yönelik oyunların çocuklar üzerindeki etkilerini sizlerle paylaşmak ve bu konudaki merakınızı gidermek istedik.

Oyunların Sağlık Üzerindeki Etkisi

Oyunların çocukların zeka ve gelişimleri üzerinde olumlu etki yarattığından sık sık bahsedilir. Peki sağlık açısından da faydalı olduğunu daha önce duymuş muydunuz? Evet, zeka geliştirici oyun ve aktiviteler, tüm yaş gruplarının sağlığı üzerinde etkilidir. Mesela, akıl ve zeka oyunları hafızanın güçlenmesini ve beynin sürekli aktif olmasını sağlayacağı için ileri yaşlarda Alzheimer hastalığı riskini azaltır. Bunun yanı sıra oyunlarla özgüven ve motivasyon seviyesi yükselen insanlar mutluluk hormonu salgılar. Bu hormonun varlığı vücudu birçok hastalık riskinden korur ve bağışıklığı yükseltir.

9 yaşındaki çocukların zeka gelişiminde oyunların faydaları ayrıca değineceğimiz ve oyunları inceleyeceğimiz bir konudur. Fakat bu oyunların tüm yaş grupları üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu ayrıca belirtmek isteriz. Beyin sağlığını korumak için düzenli beslenme, kaliteli uyku, kazalardan korunma, düzenli kontrol gibi etkenlerin yanı sıra zeka geliştirici aktivite ve oyunların katkısı da ciddi anlamda önem arz eder. Nasıl ki vücudun, gelişmek için spora ihtiyacı varsa zihnin de gelişim göstermesi beyin egzersizleri ile mümkündür.

Zeka Oyunları ve Beyin Gelişimi

Evcilik, saklambaç gibi geleneksel oyunlar, çocuklarda iletişimi güçlendirdiği gibi hayal dünyası gelişimine de katkıda bulunur. Pedagojik bilimin ilerlemesi ve teknolojinin gelişmesiyle geleneksel oyunların yanı sıra zihinsel ve fiziksel artılar sağlayan zeka oyunları önem kazanmıştır. Diğer yaş grupları ve 9 yaşındaki çocukların zeka gelişiminde oyunların faydaları nelerdir?

Alternatif link:

  • Dikkat ve odaklanma becerisini artırır.
  • Hafızayı güçlendirerek unutkanlığın önüne geçer.
  • Sorunlar karşısında mantıklı çözümler üretme yeteneği kazandırır.
  • Olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurmayı kolaylaştırır.
  • Konuşma ve iletişim kurma yetisini güçlendirir.
  • Birden fazla kişiyle oynanan oyunlar sosyal gelişim üzerinde etkilidir.
  • Stratejik ve analitik düşünme becerisi kazandırır.
  • Çocukların yaratıcılık düzeylerini artırır.
  • Yeteneklerin keşfedilmesini sağlar.

MentalUp Hakkında

9 yaşındaki çocukların zeka gelişiminde oyunların faydaları ve etkileri nelerdir, buna değindik. Peki bu oyunların dijital ortamda oynanmasına fırsat veren MentalUp nedir? MentalUp, oyunlaştırılmış zeka eğitimidir diyebiliriz. Mottosu, zeka oyunlarının güvenle ve ailecek oynanmasıdır. Özellikle çocukların gerçekleştirdiği aktivite ve oyunlar aile gözetiminde olacağı için zararlı içerik riski de ortadan kalkmış olur. Zaten platform, çocuklar için uygun olmayan hiçbir içeriği uygulama içinde barındırmaz.

MentalUp oyunları, TÜBİTAK tarafından onaylı olup çocuklar için tamamen fayda amacı güdülerek hazırlanmıştır. Hatta pedagoji destekli bu aktivitelerin bilimsel olduğunu söyleyebiliriz. Tablet, telefon ve bilgisayar kullanımının son derece yaygın olduğu günümüzde, çocuklar da bu teknolojik aletlere ilgi duyabiliyor. Aileler ise yasaklar koyarak onların merakını daha da körüklemektedir. MentalUp dijital oyunlarıyla çocukların teknoloji merakı zararsızca giderilebilir.

Zeka Oyunları ve Faydaları

9 yaşındaki çocukların zeka gelişiminde oyunların faydaları başlığımızda örnek olabilecek oyunlardan ve faydalarından bahsetmek istedik.

1.     MentalUp Çocuk Zeka Oyunları

Daha önce de bahsettiğimiz gibi dijital ortamda oynanan MentalUp zeka oyunu, çocukların zihinsel gelişimine katkıda bulunduğu gibi teknolojiye olan meraklarını da gidermelerini sağlar. Bu oyun tek kişiyle oynanır. Sözel, sayısal zeka gelişimini destekler, analitik ve stratejik düşünme becerilerini geliştirir.

2.     Sesli Harfleri Değiştirme Oyunu

Bu oyun arkadaşlarla ya da aileyle oynanan çok kişili, sosyal bir oyundur. Kurallar gereği, bir kişi sesli bir harf seçer ve herkes söylediği cümledeki tüm sesli harfleri, belirlenen sesli harfle değiştirir. Kelimeyi yanlış söyleyen kişi yanar ve ebe olur. Bu oyun ile çocukların sözel zeka gelişimi desteklenir.

3.     Haydi Anlat

Bu oyun materyal desteğiyle oynanır. Üzerinde şekiller bulunan küpler rastgele ortaya atılır ve herkes kendisine gelen küplerdeki şekillerden bir hikaye oluşturur. Bu oyun da olaylar arasında bağlantı kurma ve sözel yetenekleri geliştirmek üzerine tasarlanmıştır.

4.     SOS Oyunu

SOS oyunu için gereken sadece kalem ve kağıttır. İki kişiyle oynanan bu oyunda, kağıt üzerine karelerden oluşan bir tablo çizilir. Hamle sırası gelen kişi karelere S ya da O harfini yerleştirir. SOS yazısını birleştirip üstünü çizen kişi sayıyı kazanır. Bu oyun analitik düşünme ve tahlil etme yeteneklerini geliştirir.

5/5 - (4 votes)

admin

9 Yaş Oyunları Zeka Gelişiminde Etkili mi?

Öğrencilerin alacakları kitaplarda tedirginlik yaşamaması için TYT / AYT / KPSS gibi kaynakların pdfini paylaşıyoruz.

Öğrencilerin alacakları kitaplarda tedirginlik yaşamaması için TYT / AYT / KPSS gibi kaynakların pdfini paylaşıyoruz.

Yorum yapın

1