YKS Barajı Kalktı, Şimdi Ne Olacak? 2022 Son Durum

Bilindiği gibi YKS Barajı Kalktı YÖK tarafından kaldırıldı. Önceden üniversite sınavlarında 150 ve 180 puanlık baraj uygulanıyordu. Bu, artık olmayacak.

Peki YKS barajı kaldırıldı ne demek? Üniversite baraj puanının olmadığı yeni sistemde bizi neler bekliyor? Adayların bir bölüme girebilmek için kaç net yapmaya ihtiyacı var? Detaylar yazımızda…

Üniversite Baraj Puanı Kaldırıldı! YKS Barajı Kalktı

YKS yani Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda ilk aşama TYT yani Temel Yeterlik Sınavı’ydı. Bu sınavda ön lisans için ve lisans için en az 150 puan almak şarttı.

Şimdi YKS baraj puanı kaldırıldı. Bu durum, milyonlarca öğrenciye tercih yapabilme imkânı tanıdı.

Alternatif link:

Başka bir ifade ile; geçtiğimiz sene sınava giren ve başarısız olup elenen adaylar, -önceden bu sistem uygulansaydı- direkt ikinci basamağa geçebilecekti. Çünkü önlerinde baraj şartı olmayacaktı.

YKS Baraj Puanı Kalktı, Bundan Sonra Ne Olacak?

Artık, bir üniversiteye yerleşebilmek isteyenlerin 8-9 tane net yapması yeterli olacak. TYT sınavında belirleyici olan dersler Matematik ve Türkçe’ydi. Öteki testlerin geçerliliği bunlara bağlıydı. Aday, bu testlerin birinden yarım net çıkaramadığı takdirde puanları hesaba katılmıyordu.

Baraj kalkmış olsa da yine öğrencilerin bu iki testten birinde yarım net alması gerekli. Yarım net alamazsa, diğer testler hesaplanmayacak.

Bir sonraki makalemiz: Zengin Baba Yoksul Baba PDF

Yerleştirme Nasıl Yapılacak?

YKS barajı kalktı. Peki bu durum yerleştirmeleri nasıl etkileyecek? Sınav puanı, yine ortaöğretim başarı puanına eklenecek. Bu şekilde ortaya çıkan yerleştirme puanı dikkate alınacak. Adaylar, puan üstünlüklerine göre yerleştirilecekler.

Fakat yukarıda da ifade ettiğimiz gibi; yerleşebilmek için, 8-9 net yapmak kâfi olacak.

Bazı Bölümlere Talep Artacak

YKS barajının kalkmasının sonuçları arasında, bazı bölümlerin daha çok seçilecek olması öne çıkıyor. Şöyle ki; önceki yıllarda İdari ve İktisâdî Bilimler alanındaki bölümlerin bazıları fazla tercih edilmiyordu. Sosyoloji, siyaset bilimi, kamu yönetimi, maliye, çalışma ekonomisi bunlara örnek.

YKS barajının kalkmasıyla beraber, artık bu bölümlere ilginin daha fazla yoğunlaşacağı öngörülüyor.

Bedava AYT kaynakları: Tıkla git
Bedava TYT kaynakları: Tıkla git

Kontenjanların Doluluk Oranı Artacak

Kontenjanları doldurma konusunda en çok sıkıntı çeken üniversiteler vakıf üniversiteleriydi. Buralardaki bazı bölümlerde tercih yetersizliği söz konusuydu.

Fakat, YKS YKS barajı kaldırıldığı için, birçok öğrenci ‘en azından bir üniversiteye gireyim, yeter ki üniversiteli olayım’ düşüncesiyle o bölümlere yönelecek.

Bundan en çok etkilenenler vakıf üniversiteleri olacak.

Sınav Süresi Uzatıldı

Her yıl tartışma konusu olan mevzuların başında sınav süresi geliyordu. Pek çok öğrenci, sınav için kendilerine verilen vakti yeterli bulmuyordu.

YÖK, aldığı yeni kararla TYT sınavında süreyi 135 dakikadan 165 dakikaya yükseltti. Böylelikle 30 dakika ek zaman tanınmış oldu. Bu da şüphesiz ki öğrencilerin verimliliğine katkıda bulunacak.

Telegram kanalımız: t.me/soru_pdf
Instagram: @sorupdf

5/5 - (6 votes)

admin

YKS Barajı Kalktı, Şimdi Ne Olacak? 2022 Son Durum

Öğrencilerin alacakları kitaplarda tedirginlik yaşamaması için TYT / AYT / KPSS gibi kaynakların pdfini paylaşıyoruz.

Öğrencilerin alacakları kitaplarda tedirginlik yaşamaması için TYT / AYT / KPSS gibi kaynakların pdfini paylaşıyoruz.

Yorum yapın

1